Letošnji program 3. Blejskega zlatega mikrofona bo prava poslastica

3. izvedba mednarodnega pevskega festivala blejski zlati mikrofon, ki bo od 20. do 23. julija letos potekala na  Bledu, bo v marsičem rekordna

Blejski zlati mikrofon 2016 bo rekorden v večjih ozirih, saj se bo na njem predstavilo rekordnih 76 udeležencev, največ doslej, kar 17 pa bo tudi število sodelujočih držav.

 

Vse kaže, da bo letošnja, tretja po vrsti, izvedba mednarodnega pevskega tekmovanja Blejski zlati mikrofon, prava poslastica za ljubitelje lepega petja, saj se bo na njem predstavilo rekordno število odličnih pevcev v starosti od 7 do 39 let. Prijavljenih je 76 pevk in pevcev iz 17 držav: Hrvaške, Srbije, Bosne in Hercegovine, Makedonije, Moldavije, Kosova, Malte, Bolgarije, Madžarske, Poljske, Romunije, prvič na Blejski zlati mikrofon prihajajo gostje iz Avstrije, Črne Gore, Portugalske in Španije. Po enem letu se nam bodo spet pridružili sosedje iz Italije, tokrat s kar 7 člansko zasedbo pevcev, ki jo bo vodil glasbeni producent, odlični vokalni pedagog, maestro Rocco Palazzo, lastnik in direktor založbe Roxyl music, sicer tudi odličen klarinetist.

Najbolj številčno udeležbo v zgodovini festivala bo tokrat imela tudi Slovenija, saj bo letos nastopilo kar 35 domačih pevk in pevcev, med njimi tudi nekateri že uveljavljeni. Najbolj znan med njimi je finalist TV showa Slovenija ima talent iz leta 2013, kontra tenorist z izjemnim obsegom glasu, Žiga Lakner, ki bo prav gotovo med kandidati za najvišja mesta.

Med sodelujočimi iz drugih držav bomo slišali finalistko TV šova Pinkove zvezdice, Ivano Dimkovski iz Srbije, finaliste TV šova RTL zvijezdice, Saro Andrić, Roka Blaževića in izjemno talentirano 10 letno Emmo Uvalić. Med bolj znanimi imeni je prav gotovo tudi predstavnica Črne Gore na Junior Eurovision 2014, Maša Vujadinović, iz Bolgarije pa prihaja polfinalistka tamkajšnjega letošnjega izbora tega istega tekmovanja, 12 letna Simona Krushteva.

 

Mednarodni strokovni žiriji bo predsedoval g. Toni Aleksovski, profesionalni glasbenik in direktor odličnega mednarodnega pevskega festivala Tralala v Makedoniji, ki bo letos, od 9. do 14. avgusta doživel že svojo 17. izvedbo, na njej pa bo tokrat sodelovalo rekordno število slovenskih udeležencev, saj med prijavljenimi v različnih kategorijah najdemo kar 7 slovenskih pevk, med njimi sta tudi 16 letni Ana Skumvač, zmagovalka Blejskega zlatega mikrofona 2015 v kategoriji M in zmagovalka letošnjega Europop festivala na Madžarskem v junior kategoriji muzikala ter 15 letna Aleksandra Vovk, lanska zmagovalka festivala Tralala v kategoriji 13-16 let in »lastnica« številnih zmag in najvišjih uvrstitev na različnih mednarodnih festivalih ter zmagovalka Glasa mladih 2015, glasbenega festivala z najdaljšo tradicijo pri nas.

V mednarodni žiriji bo letos prvič predstavnik Srbije, ki jo bo zastopal Nemanja Mihajlović, sicer član producentske ekipe TV šova Pinkove zvezdice, podpredsednik žirije pa bo predstavnik Slovenije, akademski glasbenik, bivši pevec skupine Tangels in trenutno član vokalne skupine Kvatropirci, ki je pred kratkim uspešno nastopila na letošnjem festivalu Melodije morja in sonca, Tomaž Krt.

Portugalsko in Španijo, ki na Blejskem zlatem mikrofonu sodelujeta prvič, bosta v mednarodni žiriji zastopala Nuno Figuera, direktor mednarodnega pevskega festivala Cancao D’Estrella na portugalskem in Sabrina Lemus, odlična sopranistka in glasbena pedagoginja.

Pri izjemno zahtevnem delu, ki ga bo, po udeležbi sodeč, letos imela strokovna žirija, pa bodo delo pomagali čimbolj korektno opraviti še:

  • odlična pevska pedagoginja Dubravka Pleško iz Splita,
  • Rossi Yordannova iz Bolgarije,
  • maestro Rocco Palazzo iz Italije,
  • dr. Rodica Rosioru iz Moldavije,
  • pevka in uspešna vokalna pedagoginja z Malte, Kaya Priscilla Psaila Giordano.

 

Tekmovalni pevski program, ki bo v dveh krogih potekal 21. in 22. julija, za mlajšo polovico kategorij z začetkom ob 16h, za starejšo polovico pa ob 20h, bodo popestrili plesalci najbolj uspešne plesne šole pri nas, Bolero.

Program bo vse dni povezovala mlada študentka slovenistike, postavna lepotica Anamarija Krajšek z Jesenic, ki se vse bolj uveljavlja na področju napovedovanja in vodenja prireditev.

Na Uradni otvoritvi in Predstavitvenem koncertu se ji bo pridružil tudi športni komentator in napovedovalec, domačin Niko Rakovec.

 

Preskoči na orodno vrstico