Prof. mag. Kurt Schmid, predsednik strokovne žirije BZM 2015

Predstavljamo vam uglednega gosta letošnje 2. izvedbe mednarodnega festivala Blejski zlati mikrofon, ki bo predsedoval 7 članski mednarodni strokovni žiriji, v kateri bodo strokovnjaki iz Avstrije, Bolgarije, Hrvaške, Kosova, Malte, Moldavije in seveda Slovenije.

Gre za izjemno uglednega akademskega glasbenika, profesorja, klarinetista, dirigenta in skladatelja, ki prihaja z Dunaja, glavnega mesta naše sosednje države Avstrije.

 

Prof. mag. KURT SCHMID, prihaja iz Avstrije, z Dunaja, je ugledni akademski glasbenik, klarinetist, dirigent in skladatelj, ki prihaja iz glasbene družine in je diplomiral na dunajski akademiji za glasbo.

Kot klarinetist je sodeloval v številnih zasedbah kot “Viennese Concert Schrammel Quartet” in komorna zasedba “Kollegium Viennese“. Že zgodaj je začel komponirati, njegov opus pa obsega več kot 560 del.

S pedagoškim delom je pričel leta 1974 na Vienna Music Seminar, leta 1980 pa na Akademiji za glasbo na Dunaju. V tujini pogosto organizira mojstrske tečaje za nadarjene študente iz celega sveta, še zlasti na Japonskem in v Koreji. Zelo dejaven je v Ukrajini, še posebej v mestu Lugansk, kjer od leta 2003 predava na državni pedagoški akademiji.

V svoji karieri je bil umetniški vodja in dirigent številnih orkestrov. Leta 1998 je ustanovil “Strauss-Gala-Orchestra Vienna” s katerim je pogosto gostoval na Japonskem, koncertiral pa tudi v Avstriji in Španiji.

Leta 2002 je postal glavni dirigent simfoničnega orkestra Filharmonije v Lugansku.

Nagrajen je bil s srebrno medaljo časti Dunaja, glavnega mesta Avstrije, leta 2010 pa je prejel križec časti s področja znanosti in umetnosti, najvišje uradno priznanje za dosežke na področju umetnosti v Avstriji.

 

Več informacij o našem uglednem gostu lahko najdete na njegovi spetni strani: http://www.kurtschmid.net/en/

 

Preskoči na orodno vrstico